Rode kool, een kleurrijke groente met heel wat bereidingsmogelijkheden. Dus laten we deze nu even iets nauwkeuriger bekijken.
De rode kool is een ronde groente die koolgewassen zijn. Afhankelijk van zijn grote wegen ze zo\’n 1,5 tot 2,5 kilo. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is hij eerder paarsblauw van kleur. Afhankelijk van de zuurtegraad kan hij rood, blauw, paars of geel kleuren.
Rode kool is een van de oudste koolsoorten en wordt vooral voor de versmarkt geteeld. Hij heeft een lichtzoete vrij typische koolsmaak. Maar juist die lichtzoete ondertoon maakt hem erg geliefd bij heel wat kinderen en zoetekauwen.
Bereidingsmethodes
Rode kool is een hele harde groente waardoor deze meestal fijngesneden of geraspt geserveerd wordt. Rauw zijn ze best hard en krokant. Wanneer je hem kookt of stooft, kun je hem zo zacht laten worden als je zelf wilt.
Laat ons eens kijken naar op welke manieren je deze groente kunt bereiden:
- Puree: bijvoorbeeld in soepen en sauzen
- Gevuld: Je kunt de bladen gebruiken om pakketjes mee te maken.
- Gegrild: Op de bbq, in de grillpan of in de oven.
- In salades: Daar meestal vrij fijn gesneden.
- Inleggen: met azijn en kruiden
- Bakken
- …
Smaakmakers
Je kunt de rode kool goed op smaak brengen met de volgende smaakmakers:
Kruiden | Specerijen |
---|---|
tijm | knoflook |
oregano | kruidnagel |
laurier | kaneel |
basilicum | steranijs |
vanille | |
koriander | |
suiker |
Je kunt ze ook prima op smaak brengen met: balsamico, ketjap manis of met een van de volgende kruidenmengsels: speculaaskruiden, ras el hanout of groentenkruiden.
Maar ook azijn, appels, ananas, rozijnen en uien mogen niet vergeten worden als veel voorkomende smaakmakers.
Bewaren
Wanneer je een rode kool hebt, kun je deze goed bewaren:
- In de fruitmand: 1 á 2 weken
- In de koelkast: 2 á 4 weken
- In de diepvries: Eerst geblancheerd zo’n jaar.
Recepten met rode kool
Veelgestelde vragen
Waarom azijn in de rode kool?
Wanneer je azijn toevoegt, voeg je een zuurtje toe. Net als dat appels zuurtjes zijn. Deze zuren zorgen voor een mooie rode kleur.